0
Varukorg
0
0
Hitta delar enkelt till din hoj
Lägg till ditt fordon
Meny
  • Pris
    0 kr
    1 kr

Ingen anledning att sätta nacken på spel – Allt du behöver veta om nackskydd!

Om nackskyddets vara eller inte vara kommer upp till debatt på en sammankomst mellan crossåkare så är chansen stor att gruppen delas upp i 50/50 gällande dess effektivitet. Däremot, om vi vänder oss till medicinska undersökningar så blir det desto tydligare. Den oberoende Action Sports EMS-fallstudien som genomförts över en tidsperiod på 10 år konstaterar att nackskydd är effektiva. Men inte bara det, förare som använder den här typen av skyddsutrustning kan minska risken för svåra skador. Den här typen av rön har inte så stor effekt på förare som är icke-troende, så därför har vi samlat ihop all information du behöver ifall du överväger att bära ett nackskydd. Till skillnad från hjälmen så är inte nackskyddet en obligatorisk del av förarens utrustning. Å andra sidan, så är crossnackskyddet designat så att det förebygger och minskar skador på nacken, nyckelbenet och halsryggraden. Om du vill skydda dessa områden medan du åker så bör du hitta och bära det bästa nackskyddet som du har råd till.

Vad är ett nackskydd för cross?

Nackskyddet är en form av skyddsutrustning. Dess ändamål är att förhindra att nacken böjer sig eller sträcks ut för mycket på ett onaturligt sätt vid ett eventuellt fall. Ett väldesignat skydd sitter mycket bekvämt runt förarens nacke. Vid en krasch, så fördelas energin från kollisionen jämt så att den inte koncentreras till ömtåliga områden såsom nyckelbenet. Ett nackskydd sitter ovanpå tröjan och sätts på före motorcykelhjälmen. De flesta nackskydd har någon slags möjlighet till justering, men detta är olika från märke till märke samt pris.

Material

Nackskydd på nybörjarnivå har en grundläggande design och består av ett anatomiskt konturerat skumfoder täckt av slitstarka material. Materialet är oftast tvättbart med ett komfortfoder i nätmaterial på ovansidan och insidan av skyddet. Om du går lite högre upp på skalan så kommer du här stöta på stötresistenta material. Dessa inkluderar termoplast och sammansatta material såsom polyamid förstärkt med glasfiber. Vid lite högre priser så har nackskydden tekniska detaljer och mer avancerade material såsom kolfiber. Det läggs också stor vikt vid skyddets design för att säkerställa att det funkar bra tillsammans med förarens hjälm. Dessa crossnackskydd ligger oftast på översta hyllan och har alltid ett flertal olika justeringsmöjligheter för en exakt passform. En vanlig egenskap är också att de bakliggande fästena bryts av när dom uppnår en specifik tyngd. Detta förhindrar överföringen av högkraftsenergi mot ryggen.

Storlek

Vissa grundläggande modeller har tillräckligt med justering för att täcka de flesta storlekar. Men, desto högre upp på skalan de befinner sig, desto mer tonvikt läggs då vid passformen. Det är inte orimligt att anta att nackskyddets storlek är relaterat till nackens mått, men så är inte fallet utan man bör gå efter bröststorleken. För att få korrekt storlek så bör du mäta runt ditt bröst, direkt under armhålorna. Eftersom storlekar kan skilja sig åt mellan olika tillverkare och modeller, så bör du kolla in tillverkarens hemsida för specifika storleksdetaljer när du har dina mått. Storlekarna är ofta beräknade i centimeter.

Reservdelar

Nackskydd är en stryktålig del av crossutrustningen och det skulle behövas något utöver det vanliga för att skada det. Så det är troligare att du vill byta ut det för det ser lite slitet eller för använt ut. Nackskyddets hållbarhetstid är mellan tre och fyra år. Då kommer de konstanta rörelserna från dina åk samt damm, smuts och lera göra att det ser ganska trött ut.

Läs mer